برنامه غذایی برای رمضان

 

توصيه هاي تغذيه اي :

در هر روز از اين برنامه غذايي ، پنج گروه اصلي هرم غذايي  يعني گروه نان و غلات، گروه سبزي ها، گروه ميوه ها، گروه شير و لبنيات و گروه گوشت وجود دارد. شما بايد روزانه از هر پنج گروه غذايي مصرف کنيد تا بتوانيد مواد مغذي مورد نياز بدن خود را که شامل کربوهيدرات، چربي، پروتئين، ويتامين و املاح است، تأمين نماييد. در اين صورت بدني سالم و تندرست خواهيد داشت و انرژي کافي براي انجام فعاليت هاي روزانه ي خود را بدست خواهيد آورد. البته هر فردي با توجه به وضعيت جسمي خود ( لاغر يا چاق، پير يا جوان، داشتن يک بيماري خاص ) مي تواند يک ماده ي غذايي را کمتر يا بيشتر مصرف کند يا يک ماده ي غذايي را جانشين ديگري کند ؛ مثلاً فردي که داراي کلسترول خون بالا است ، مي تواند به جاي گوشت قرمز از گوشت مرغ استفاده کند يا فردي که چاق است و مي خواهد لاغر شود مي تواند به جاي خامه از پنير استفاده کند.

در هر صورت اين برنامه به عنوان پايه اي براي يک فرد سالم و متناسب مي باشد. حال با توجه به اين صحبت ها، نکات تغذيه اي لازم را براي شما بيان مي کنم :

1- مهم ترين مسئله اين است که هر روز بعد از افطار ( يک تا چند ساعت بعد ) بايد 3-2 عدد ميوه متوسط مصرف کنيد که با توجه به ميوه هاي اين فصل مي توانيد اين ميوه ها را بخوريد : سيب  ، گلابي  ، انگور  ، هلو  ، شليل ، هندوانه  ، خربزه  ، انجير  و موز و ... . در مورد انگور يک خوشه معمولي معادل يک ميوه است و در مورد هندوانه و خربزه يک قاچ 300 تا 400 گرمي معادل يک عدد ميوه متوسط است.

همچنين اگر آبميوه دوست داريد مي توانيد به جاي يک عدد ميوه، نصف تا يک ليوان آبميوه مصرف کنيد. البته به شرطي که آبميوه طبيعي باشد و بصورت سانديس و آبميوه هاي پاکتي نباشد. ولي اگر تهيه آب ميوه طبيعي برايتان سخت بود، مي توانيد از يک ليوان آب ميوه پاکتي يا سانديس استفاده کنيد.

همچنين اگر اشتها داشتيد مي توانيد در وعده ي سحر هم يک عدد ميوه يا يک ليوان آبميوه مصرف کنيد. مثلاً به جاي يک ليوان شير معمولي، يک ليوان شير موز بخوريد.

2- گروه نان و غلات شامل انواع نان، برنج، ماکاروني و سيب زميني  است. توصيه مي کنم تا جايي که مي توانيد از ناه سبوس دار مثل نان سنگک استفاده کنيد ، زيرا بعلت داشتن سبوس منبع خوبي از ويتامين هاي گروه B و فيبر غذايي است. ويتامين هاي گروه B در سوخت و ساز بدن و حفظ سلامت اعصاب و پوست و مو نقش مهمي دارند. فيبرهاي غذايي هم در جلوگيري از يبوست و حفظ سلامتي روده ها مفيد هستند.

البته اگر تهيه نان سنگک برايتان مشکل است، مي توانيد از بربري، تافتون ، لواش يا باگت استفاده کنيد.

افرادي که مبتلا به ديابت  هستند، بايد در مصرف مواد غذايي اين گروه احتياط کنند و طبق دستور پزشک عمل کنند ، چون اين مواد غذايي به خصوص نان سفيد و سيب زميني سريعاً قند خون را افزايش مي دهند.

همچنين افرادي که تري گليسيريد خونشان (يک نوع چربي خون) بالاست، بايد در مصرف مواد نشاسته اي (گروه نان و غلات) احتياط کنند، زيرا کربوهيدرات موجود در اين مواد غذايي در بدن تبديل به تري گليسيريد مي شود.

3- گروه سبزي ها شامل سالاد، سبزي خوردن، سبزي پخته در غذا مثل سوپ، خورش و کوکو و ... مي باشد. سبزي ها منبع خوبي از فيبر غذايي نامحلول، آنتي اکسيدان ها و ويتامين هاي A  و C هستند؛ مثلاً هويج و اسفناج از منابع خوب ويتامين A هستند.

سبزي ها شامل : خيار، گوجه فرنگي، اسفناج، کرفس ، باميه ، هويج ، کاهو، انواع کلم  ، قارچ ، فلفل سبز، فلفل دلمه اي، بادنجان، کدو سبز، پياز ، سير و ... است.

دوستان عزيز در بخش " اجتماعي/ تغذيه / آشپزي اينترنتي "  سايت تبيان، طرز تهيه انواع غذاها و سالادهايي وجود دارد که در تهيه آنها از سبزي استفاده شده است . به عنوان نمونه تعدادي از غذاهاي و سالادهاي موجود در بخش آشپزي سايت را برايتان نام مي برم.

سالادها : سالاد گل کلم – سالاد آلاسکا – سالاد خرما – سالاد روس - سالاد سيب – سالاد اسفناج – سالاد تبوله – سالاد بروکلي – سالاد قارچ – سالاد تابستاني – سالاد بادنجان .

غذاها : ته چين قارچ و بادنجان – خورش قارچ – خورش آلو و اسفناج – بادنحان و کدوي توپُر – خورش باميه – خورش کرفس – خورش بادنجان – خورش کنگر – خورش هويج و به – خورش ريواس – کوکوي پيازچه – آش رشته – دلمه برگ مو – دلمه کلم – دلمه گوجه فرنگي – دلمه کرفس – دلمه فلفل سبز – دلمه بادنجان .

البته اينها نام تعدادي از سالادها و غذاهاي موجود در اين سايت است. براي مشاهده ي ليست کامل و آشنايي با طرز تهيه هر يک از آنها ، روي کلمات " غذاها  " و " سالادها  " کليک کنيد.

4- سعي کنيد روزانه يک ليوان شير و يک ليوان ماست را حتماً مصرف کنيد. شير و  لبنيات  منبع خوبي از کلسيم و ويتامين هاي A  و D  و B2  و B12  است.

افراد چاق و کساني که کلسترول خونشان بالاست ، بهتر است نوع کم چرب آنها را تهيه کنند. ولي براي کودکان و نوجوانان با وزن متناسب و براي افراد لاغر شير و ماست پرچرب ، کره و خامه هم مفيد است. به جاي نوشابه هم از دوغ  استفاده کنيد.

کساني هم که مزه شيرخالي را دوست ندارند، مي توانند بصورت شيرعسل، شير خرما، شيرکاکائو و شير موز آن را مصرف کنند.

پنير با اينکه جزء لبنيات است، ولي در تنظيم برنامه غذايي در گروه گوشت قرار دارد ، يعني هر 30 گرم گوشت کم چرب ، معادل 30 گرم پنير است.

5- گروه گوشت هم شامل گوشت قرمز ، مرغ ، ماهي ، تخم مرغ  ، حبوبات و آجيل است. اين گروه منبع خوبي از پروتئين ، ويتامين هاي گروه B و املاحي مانند آهن ، روي و فسفر است. افرادي که دچار نقرس هستند ، بايد گوشت و حبوبات را خيلي کم مصرف کنند. افرادي هم که دچار کلسترول خون بالا هستند بايد جگر ، دل و قلوه ، کله پاچه و گوشت پرچرب را مصرف نکنند و به جاي گوشت قرمز بيشتر از مرغ و ماهي استفاده کنند. ولي براي افراد کم خون مصرف انواع گوشت مفيد است. بيماران قلبي  هم بهتر است تا حد ممکن گوشت قرمز را کمتر مصرف کنند.

غير از بيماراني که در بالا نام بردم، تمامي افراد سالم مي توانند در حد نياز خود از گوشت، تخم مرغ و حبوبات را مصرف کنند. به خصوص افراد ورزشکار براي ساخت عضله حتماً حتماً در کنار ورزش بايد از منابع غني پروتئيني مصرف کنند.

6- سبزي و ميوه براي سلامتي بدن بسيار مفيد هستند، پس تا جايي که مي توانيد از اين مواد غذايي بيشتر مصرف کنيد، البته افراد چاق بيشتر از 4-3 عدد ميوه در روز مصرف نکنند.

7- آجيل  سرشار از مواد مغذي است، بنابراين مي توانيد بعد از افطار چند عدد بادام، فندق ، پسته و ... مصرف کنيد.

8- از مصرف انواع دسرها و شيريني هايي با شکر زياد در برنامه افطار و سحر خودداري کنيد. توصيه مي کنم بجاي مصرف زولبيا و باميه، از خرما  استفاده کنيد، به خصوص در افراد چاق، زيرا زولبيا و باميه داراي قند و ورغن زيادي هستند و همانطور که مي دانيد يک فرد سالم بايد در حد نياز از چربي و قند استفاده کند نه بيش از نياز بدن.

9- سعي کنيد شام را دير مصرف نکنيد، حداکثر تا ساعت 9- 8 شام را بخوريد، زيرا اگر با فاصله ي کمي از غذا خوردن بخوابيد، هضم مواد غذايي دچار اشکال مي شود، به خصوص اينکه با خوابيدن، متابوليسم بدن کاهش مي يابد و غذاها بطور مؤثر نمي سوزند تا بدن از انرژي و مواد مغذي آنها استفاد کند.

10- در صورت دلخواه در سحري و افطار مي توانيد چاي بنوشيد ، فقط از مصرف چاي  زياد در سحري خودداري کنيد ، زيرا کافئين موجود در چاي دفع ادرار را افزايش مي دهد و از اين طريق نمک هاي معدني که در طول روز بدن به آنها نياز دارد، دفع مي شوند .

11- مصرف گردو  با پنير از اثرات شايد مضر پنير در کاهش حافظه بکاهد، به همين دليل من سعي کرده ام همراه با مصرف پنير، حتماً گردو راهم ذکر کنم.

12- شيره انگور سرشار از مواد مغذي است، به خصوص براي افرادي که دچار ضعف در طي روز مي شوند بسيار مفيد است. اثرات مفيد شيره انگور شامل : افزايش اشتها، تقويت کلي بدن، افزايش شير در خانم هاي شيرده و ... است.

به جاي عسل  يا مربا مي توانيد شيره ي انگور را با شير يا خامه ميل کنيد. همچنين مي توانيد مقداري از اين شيره، را در آب خنک بريزيد و با افزودن کمي آب ليموي ترش  به آن، يک شربت خوشمزه درست کنيد که براي افزايش اشتها خوب است و به جاي نوشابه هاي گازدار مي توانيد آن را مصرف کنيد. البته افراد ديابتي نبايد از اين شيره مصرف کنند.

13- بعضي از افراد عادت دارند در سحري هم غذاي پخته مصرف کنند . اين مسئله بستگي به ميل و عادت غذايي آنها دارد. ولي مصرف يک وعده غذايي پخته در طي روز کافي است، مگر اينکه فرد لاغر يا کودک يا نوجوان باشد. در اين صورت بايد هر دو را هم کامل مصرف کند.

فراموش نكنيد كه پرخوري در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگي در ساعات انتهايي روز جلوگيري نمي كند، بلكه در ساعات ابتدايي بعد از سحر، فشار زيادي را به معده و دستگاه گوارشي فرد وارد مي كند كه سبب بروز علائمي نظير سوء هاضمه، درد و نفخ معده مي شود. بنابراين سحري را سبک بخوريد و از مصرف غذاهاي چرب و پرحجم براي سحري پرهيز کنيد.

14- من سعي کرده ام در اين برنامه غذايي يک بار خورش سبزي دار، يک بار گوشت قرمز، يک بار گوشت مرغ، يک بار ماهي، يک بار پلو با حبوبات و يک بار پلو با سبزيجات قرار دهم. شما مي توانيد در هفته هاي بعدي ، بسته به سليقه ي خود غذاهايي که معادل با اين غذاها هستند را تهيه کنيد. مثلاً بجاي خورش کرفس، از خورش قورمه سبزي ، به جاي لوبيا پلو از کلم پلو، به جاي کتلت گوشت از کباب با برنج، به جاي ته چين مرغ از جوجه کباب يا مرغ و پلو و به جاي قيمه از آبگوشت استفاده کنيد. ولي حتماً سعي کنيد يک بار در هفته ماهي  بخوريد که مي تواند بصورت ماهي کبابي در فر  ، قليه ماهي  ، ماهي شکم پر ، کتلت ماهي  يا ماهي سرخ شده در کمي روغن باشد. اگر گاهي اوقات امکان تهيه و پخت ماهي در هفته براي شما وجود نداشت، مي توانيد به جاي آن از تن ماهي استفاده کنيد ، البته افراد چاق نبايد روغن تن را مصرف کنند.

15- شما مي توانيد غير از غذاهاي بالا ، از انواع سوپ، آش، کوکو، املت، دلمه و ... استفاده کنيد. ولي سعي کنيد تا جايي که امکان دارد خودتان در منزل غذا تهيه کنيد و غذاي بيرون را نخوريد، زيرا در تهيه غذاهاي بيرون که بيشتر انواع پيتزا و ساندويچ مي باشد، از سوسيس و کالباس و سس زيادي استفاده شده است . اين مواد داراي چربي بالا و مواد نگهدارنده هستند که در صورت مصرف زياد براي سلامتي بدن مضر هستند، خصوصاً افراد چاق ، داراي چربي خون بالا و فشار خون بالا  وکساني که ناراحتي معده دارند ، نبايد اصلاً اين مواد غذايي را مصرف کنند.

16- به مقدار كافي بين افطار تا وقت خواب  آب  بنوشيد تا از كم آبي بدن جلوگيري شود.

و اما برنامه غذایی(روی ادامه کلیک کنید)

ادامه نوشته

تغذیه در ماه رمضان

دانستنی های تغذیه در ماه رمضان هر ساله پس از ماه مبارک رمضان اکثراً یا افزایش وزن پیدا می کنیم یا ضعیف شده و دچار بیماری های گوارشی می شویم. این عوارض از آنجا ناشی می شود که یاد نگرفته ایم اصولی روزه بگیریم . پرخوری و بدخوری دلیل عمده این عوارض است. تغذیه صحیح در ماه رمضان بسیار اهمیت دارد و باید مواد غذایی نظیر گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات و سبزی ها، قسمت اعظم رژیم غذایی شخص را در برگیرد. مصرف تمام مواد غذایی باید روی اصول و برنامه باشد.مثلا اگر می گوییم لبنیات خوب است، باید در نظر داشته باشیم که مصرف بالای لبنیات بدون مصرف آب به میزان کافی، ایجاد سنگ های مجاری ادراری را بسیار افزایش می دهد. مصرف مواد پروتئینی (گوشت، مرغ، لبنیات و ماهی) به تنهایی کافی نیست، بلکه در کنار آنها باید از سبزیجات، سالاد، آب و حبوبات استفاده نمود تا از یبوست جلوگیری شود و باید در نظر داشت که مصرف زیاد غذاهای پروتئینی باعث تشنگی می شود. در خصوص کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار روزه می گیرند، باید تمام مواد مغذی در رژیم غذایی آنها گنجانده شود. این نوجوانان باید در وعده سحر به مقدار کافی غذا بخورند و آب میوه هایی مثل هویج و گوجه فرنگی را بسیار مصرف نمایند. چگونگی روزه گرفتن در ماه رمضان روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان منافع معنوی ، فیزیکی ، روحی و اجتماعی به همراه دارد ، ضمن اینکه باید رعایت نکات پزشکی و نحوه تغذیه نیز مورد توجه قرار گیرد. بنابراین نیاز به مصرف غذای زیاد هنگام افطار و سحر نیست ، بلکه آنچه مهم است نحوه رژیم غذایی در این ماه است. بدن مکانیسم های تنظیم کننده ای دارد که در طی روزه داری فعال می شوند و سوخته شدن مؤثر چربی بدن در این ماه رخ می دهد. یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ سلامت و فعالیت فرد در طی ماه رمضان کافی است. اختلالات بوجود آمده در این ماه ناشی از مصرف زیاده از حد غذا ، مصرف نامتعادل غذا و خواب کم است . سحر: سحری را سبک مصرف کنید. افطار: نیاز فوری بدن در هنگام افطار به دست آوردن یک منبع انرژی به شکل گلوکز(قند خون) برای هر سلول زنده به خصوص سلول های مغز و اعصاب است. خرما و آب میوه منابع خوب قند هستند، لذا هنگام افطار مصرف خرما، آب میوه ، سوپ سبزیجات با رشته به منظور حفظ تعادل قند، آب و مایعات بدن توصیه می شود. شام : - گروه گوشت: مرغ ، گاو، گوساله، ماهی و ... - گروه نان وغلات: این گروه منبع خوبی از کربوهیدرات های مرکب هستند و تأمین کننده انرژی ، پروتئین، مواد معدنی و فیبرهای غذایی می باشند. - گروه لبنیات ( شیر ، ماست ، پنیر و...) شیر و محصلات لبنی منابع خوب پروتئین و کلسیم هستند که برای حفظ بافت بدن و عملکرد های متعدد فیزیولوژیک ضروری می باشد. - گروه سبزیجات : سبزیجات منبع خوب فیبرهای غذایی ، ویتامین A و سایر مواد شیمیایی گیاهی که آنتی اکسیدان هستند، می باشد. این مواد در جلوگیری از سرطان، بیماری های قلبی-عروقی و بسیاری از بیماری های دیگر مفید است. - گروه میوه ها : میوه را به عنوان آخرین قسمت شام یا فاصله کمی بعد ازشام مصرف کنید تا باعث سهولت هضم غذا شده و از بروز بسیاری از مسائل جلوگیری کند. میوه های ترش ، ویتامین C بدن را فراهم می کنند میوه ها منبع خوبی از فیبرهای غذایی هستند . میوه ها و مخلوطی از مغزها را می توان بعد از شام یا قبل از خواب مصرف کرد. کاهش وزن و افزایش چربی خون به علت بدخوری و پُرخوری در ماه رمضان بسیاری از افراد طی این ماه به لحاظ تغذیه دچار بد خوری و یا پُرخوری شده و در تغذیه افراط می کنند به گونه ای که ممکن است، حتی وزن فردی کاهش یافته، اما میزان چربی خونش افزایش یابد، بنابراین علت اصلی این مشکلات افراط در مصرف شیرینی جات است چون شیرینی جات، مواد قندی و چربی ها، به راحتی سلامت مصرف کنندگان را با خطر مواجه می کند. بنابراین باید از مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ کرده به شدت خودداری کرد، چون برخلاف آنچه که مردم گمان می کنند که طی ماه رمضان به واسطه روزه گرفتن وزن افراد کم می گردد و همچنین افرادی که دچار چربی خون بالا هستند ،چربی خون آنها کاهش می یابد، در بسیاری از موارد مشاهده شده که پس از ماه رمضان نه تنها باعث کاهش وزن نشده، بلکه موجب افزایش وزن و چربی هم می شود. مصرف زیاد مواد غذایی چرب هنگام افطار باعث بی اشتهایی در هنگام سحر می شود، چون هضم چربی ها در بدن نیازمند مدت زمان طولانی تراست، استفاده از خوراکی ها و مواد غذایی تا دیر وقت و به تأخیر انداختن زمان خواب، موجب بی اشتهایی و بی حوصلگی هنگام سحر می شود، بنابراین اگر وعده افطار به صورت مناسب مصرف شود مشکلی برای وعده سحر ایجاد نخواهد شد. اگر روزه به شیوه مناسب انجام نشود یعنی رژیم غذایی به گونه ای باشد که کالری بیش از حد ممکن وارد بدن شود، به طور حتم به بدن آسیب می رسد. بنابراین اگر روزه داری به شیوه صحیح انجام شده باشد، می تواند با کاهش کالری در بدن، نوع خوب کلسترول یا HDL را در بدن افزایش داده و موجب کاهش کلسترول بد یا LDL شود. در غیر این صورت کلسترول بد خون افزایش می یابد. برای دیدن برنامه غذایی در ماه مبارک روی ادامه کلیک کنید

سهمیه بندی و روغن زیتون


 

هم اكنون حدود 36 كارخانه داخلي در امر توليد روغن زيتون به ميزان چهار هزار تن در سال مشغول به فعاليت هستند كه با در نظر گرفتن متوسط قيمت هشت هزار توماني براي هر كيلو روغن زيتون توليد داخل و متوسط قيمت 10 هزار توماني براي هر كيلو از 16 هزار تن روغن زيتون وارداتي، گردش مالي سالانه بازار روغن زيتون در كشور رقمي حدود 192 ميليارد تومان برآورد مي شود.
    
    قاچاق سالانه 14 هزار تن_ روغن زيتون به كشور
    
    براي تامين نياز 20 هزار تني روغن زيتون كشور سالانه 14 هزار تن روغن زيتون از طريق مبادي غيررسمي و به شكل قاچاق وارد كشور مي شود.
    
    رييس انجمن روغن زيتون و زيتون شور ايران، ضمن بيان اين مطلب گفت: «از 45 هزار تن دانه زيتون توليد شده در كشور 20 هزار تن آن به صورت كنسروي مورد استفاده قرار مي گيرد و 25 هزار تن مابقي به صورت دانه روغني است كه حدود چهار هزار تن روغن از اين مقدار به دست مي آيد.»
    
    محمدرضا هاتفي مينايي افزود: «هر ساله دو هزار تن روغن زيتون نيز به صورت بالك از طريق مبادي مجاز وارد مي شود كه با توجه به ميزان توليد داخلي مجموعا شش هزار تن از نياز كشور از اين طرق تامين مي شود و 14 هزار تن از باقي مانده نياز كشور از طريق واردات قاچاق و توليدات تقلبي به مردم عرضه مي شود.»
    
    وي با تاكيد بر اين كه «كارخانه هاي توليدكننده روغن زيتون در داخل كشور داراي مجوز بوده و توليدات آن ها از سوي وزارت بهداشت و موسسه تحقيقات استاندارد كنترل مي شود»، اذعان كرد: «توليدات تقلبي در كارگاه هاي زيرپله اي انجام گرفته و هيچ ارتباطي به كارخانه ها ندارد.»
    
    وي يادآور شد: «انجمن روغن زيتون از سال 82 تاكنون موفق به شناسايي و توقيف 16 مورد واحد توليدكننده روغن زيتون تقلبي در كشور شده است كه هيچ كدام از اين موارد مربوط به توليدكننده هاي داخلي نبوده بلكه روغن هايي بوده كه يا در قوطي هاي خارجي بسته بندي مي شده و يا روغن هاي غيرقابل خوراكي بوده كه مصرف صنعتي داشته و حاصل تفاله زيتون است و از طريق قاچاق وارد كشور شده و به فروش مي رفته است.»
    
    50 درصد روغن زيتون هاي موجود
    
     در بازار تقلبي است
    
    بنا بر اعلام وزارت بهداشت، بيش از _50 درصد از روغن زيتون هاي موجود در بازار تقلبي است.
    
    علي لطفي، يكي از توليدكنندگان روغن زيتون در اين رابطه به خبرنگار ما گفت: «با توجه به حجم انبوه واردات روغن زيتون از طريق قاچاق مقدار زيادي از اين روغن زيتون ها تقلبي بوده كه غالبا از كشورهاي تركيه و ايتاليا وارد بازار كشور مي شود همچنين برخي از كارخانجات داخلي در تهيه روغن زيتون از پارافين و روغن مايع استفاده مي كنند.»
    
    وي تصريح كرد: «بيش از 90 درصد روغن زيتون هاي وارداتي از تفاله زيتون استخراج مي شود اين در حالي است كه روغن زيتون حاصل از استخراج تفاله زيتون غيرمجاز بوده و استفاده از اين نوع روغن مضررات زيادي در بردارد.»
    
    وي افزود: «بهترين روغن زيتون روغني است كه 12 ساعت پس از چيده شدن محصول زيتون تهيه شود ضمن اين كه رسيده بودن ميوه و نحوه استحصال روغن هر كدام 30 درصد در تعيين كيفيت روغن زيتون موثر هستند، در حالي كه بخش اعظمي از روغن زيتون هاي وارداتي از كيفيت پاييني برخوردار است.»
    
    وي گفت: «اضافه كردن مقادير كمي اسانس و طعم دهنده به روغن مايع به راحتي اين روغن را شبيه روغن زيتون مي كند كه اين امر فرصت خوبي را در اختيار سودجويان قرار داده است تا با فعاليت در كارگاه هاي زيرپله اي اقدام به تهيه و عرضه روغن هاي تقلبي كنند.»
    
    وي گفت: «روغن زيتون اصلي تا_ يك سال قابل استفاده است در حالي كه انواع تقلبي آن پس از گذشت چند ماه تغيير مزه داده و فاسد مي شود.»
    
     وي همچنين در رابطه با قيمت روغن زيتون هاي تقلبي گفت: «روغن زيتون تقلبي در مقايسه با نوع اصل آن از قيمت هاي پايين تري برخوردارند و گاه تفاوت قيمت آن ها به نيم تا يك سوم قيمت روغن اصل نيز مي رسد. به عنوان مثال روغن زيتون دليكاته اصل قيمتي حدود 000ر9 تومان دارد در حالي كه نوع تقلبي آن با قيمت 000ر4 تومان به فروش مي رسد.»
    
    جواد شريفي يكي از فعالان بازار روغن زيتون نيز در اين رابطه به خبرنگار ما گفت: «براي شناسايي روغن زيتون اصل از انواع تقلبي نبايد به رنگ آن توجه كرد چراكه رنگ روغن گزينه مناسبي براي شناسايي نيست.»
    
    وي توضيح داد: «از آن جايي كه هر نوع زيتون رنگ مخصوص خودش را دارد، روغن حاصل از هر كدام نيز رنگ مخصوص به خود را دارد كه اين امر تشخيص روغن اصل از تقلبي را مشكل مي كند ضمن اين كه برخي از افراد روغن زيتون را در ظروفي مي ريزند كه در تهيه آن ظروف از كبالت آبي استفاده شده است كه اين امر نيز تشخيص را دشوارتر مي كند.»
    
    وي بهترين راه تشخيص روغن زيتون اصل از نوع تقلبي را بو و مزه آن دانست و گفت: «هنگام استشمام روغن بايد بوي زيتون احساس شود كه گاهي اين بو همراه با بوي سيب و سبزي همراه است كه اين بو نشان دهنده كيفيت قابل قبول روغن زيتون است.»
    
    وي توضيح داد: «روغن هاي تقلبي و نامرغوب در عقب دهان مزه تند و تلخي ايجاد مي كنند كه اين امر ناشي از استفاده از دانه هاي زيتون نارس در تهيه روغن زيتون است.»
    
    وي گفت: «روغن زيتون اصل در يخچال دچار يخ زدگي نمي شود و تنها كمي خود را مي گيرد كه پس از خارج شدن از يخچال مجددا به شكل اول خود بازمي گردد.»
    
    توليد روغن زيتون در ايران و جهان
    
    بر اساس آخرين آمارهاي رسمي منتشر شده از سوي وزارت جهاد كشاورزي، هم اكنون ميزان توليد روغن زيتون در كشور بالغ بر هفت تا هشت هزار تن و ميزان توليد كنسرو زيتون حدود 12 هزار تن در سال است كه ايران با اين مقدار توليد روغن در سال تنها پنج درصد روغن زيتون آسيا و 2/0 درصد از توليد 5/2 ميليون تني روغن زيتون جهان را به خود اختصاص داده است. اين آمار حاكي از آن است كه ايران در توليد روغن زيتون در سطح دنيا جايگاه بالايي ندارد. گفتني است كه اسپانيا با توليد سالانه بيش از 880 هزار تن _روغن زيتون، جايگاه نخست را در اين عرصه دارد. همچنين بر اساس اين آمار، مصرف سرانه روغن زيتون در ايران از 30 گرم در سال 72 به 200 گرم در سال 85 ارتقا يافته است. مصرف سرانه كشورهايي نظير ايتاليا 12 كيلو، يونان 15 كيلو، پرتغال 12 كيلو، اسپانيا 11 كيلو و فرانسه 15 كيلوگرم است.
    
    به گفته كارشناسان، «از هر شش كيلوگرم دانه زيتون تنها يك كيلوگرم روغن زيتون استحصال مي شود كه اين امر خود دليل آن است تا روغن زيتون با قيمت هاي بالاتري از دانه زيتون به فروش برسد.»
    
    افزايش قيمت ها
    
    از ابتداي سال جاري تاكنون قيمت ها در بازار زيتون و روغن زيتون بين 10 تا 50 درصد افزايش يافته است كه اين افزايش قيمت ها در بازار محصولات توليد داخل محسوس تر است.
    
    امير توسكاني يكي از فعالان بازار زيتون و روغن زيتون ضمن بيان اين مطلب به خبرنگار ما، گفت: «بخشي از اين افزايش قيمت ها مصرف همه ساله بازار است چرا كه هر سال در ارديبهشت ماه قيمت زيتون و فرآورده هاي آن حدود 10 درصد افزايش مي يابد.»
    
    وي تصريح كرد: «بخش ديگري از اين افزايش قيمت ها به كمبود انواع زيتون در بازار مربوط مي شود، چراكه زيتون ميوه فصلي بوده و برداشت آن در مهرماه انجام مي گيرد، بر اين اساس در حال حاضر با كمبود آن در بازار مواجه هستيم.»
    
    وي بخش اعظم افزايش قيمت ها را در بازار زيتون و روغن زيتون مربوط به سهميه بندي بنزين دانست و افزود: «جو رواني حاصل از سهميه بندي بنزين باعث افزايش 500 تا 1000 توماني قيمت هر كيلو زيتون شده است.»
    
    وي با تاكيد بر اين كه «هنوز تاثير سهميه بندي بنزين بر بازار زيتون و فرآورده هاي آن به طور كامل خود را نشان نداده است»، گفت: «از آنجايي كه فصل برداشت زيتون در مهرماه آغاز مي شود، در آن زمان نيز شاهد افزايش مجدد قيمت ها در بازار اين محصولات خواهيم بود، چرا كه افزايش هزينه هاي حمل و نقل در آن زمان تاثير واقعي خود را آشكار خواهد كرد.»
    
    محسن كاظمي يكي از فعالان بازار زيتون در رابطه با قيمت انواع روغن زيتون به خبرنگار ما، گفت: «در حال حاضر انواع روغن زيتون با قيمت هايي از 500ر3 تا 23 هزار تومان در بازارهاي مصرف به فروش مي رسد.»
    
    وي گفت: «روغن زيتون نيم ليتري صبا قيمتي حدود 500ر3 تومان دارد. همچنين روغن زيتون نيم ليتري اتكا با قيمتي حدود 500ر4 تومان به فروش مي رسد.»
    
    وي افزود: «روغن زيتون گل زيتون در ظرف نيم ليتري قيمتي حدود 000ر4 تومان دارد. همچنين، روغن زيتون با مارك هاي تاريس و ديكاته به ترتيب با قيمت 500ر6 و 000ر9 تومان فروخته مي شود.روغن زيتون اسپانولانيز در اوزان مختلف با قيمتي از 500ر4 تا 23 هزار تومان به فروش مي رسد.»
    
    بازار زيتون
    
    يكي ديگر از فعالان بازار در مورد تقسيم بندي انواع زيتون ها و قيمت هاي فعلي به خبرنگار ما گفت: «به طور كلي در بازار معاملات زيتون، اين محصول به دو دسته ايراني و خارجي تقسيم بندي مي شود كه هر دسته نيز انواع مختلفي دارد.»
    
    محمدرضا اعلمي در ادامه افزود:« از زيتون هاي خارجي موجود در بازار مي توان به زيتون سياه اسپانيا، زيتون سبز باكو و زيتون هايي كه از كشورهايي چون سوريه، لبنان، تركيه، آمريكا و يونان وارد مي شود اشاره كرد.»
    
    وي اذعان كرد: «از انواع داخلي زيتون نيز كه به دو دسته ساده و پرورده تقسيم مي شود، مي توان به زيتون ماري، شكسته، بي هسته و زيتون پرورده رودبار، تالش و گناباد اشاره كرد.»
    
    وي وضعيت فعلي بازار زيتون را راكد دانسته و افزود: «بازار زيتون فصلي بوده و معمولامردم در فصل زمستان به مصرف اين محصول علاقه نشان مي دهند كه اين امر موجب كسادي بازار زيتون در فصول ديگر شده است.»
    
    وي زيتون سياه اسپانيا را بهترين و گران ترين زيتون موجود در بازار دانسته و گفت: «زيتون هاي كنسروي داخلي نيز از لحاظ طعم و مزه جايگاه دوم را به خود اختصاص داده اند.»
    
    وي در رابطه با قيمت انواع زيتون هاي موجود در بازار گفت: «هم اكنون هر كيلو زيتون ماري قيمتي حدود 500ر3 تا 000ر4 تومان دارد. همچنين قيمت هر كيلو زيتون شكسته حدود 000ر5 تا 000ر6 تومان است و هر كيلو زيتون بي هسته نيز با قيمتي بين 000ر6 تا 000ر7 تومان فروخته مي شود.»
    
    وي افزود: «قيمت زيتون كنسروي نيز در هر كيلو از 000ر5 تا 000ر7 تومان متفاوت است. همچنين قيمت هر كيلو زيتون پرورده حدود 000ر5 تا 500ر5 تومان است.»
    
    وي در رابطه با قيمت انواع زيتون وارداتي گفت: «نوع خارجي اين محصول نيز با قيمت 000ر7 تا 10 هزار تومان فروخته مي شود. به عنوان مثال، قيمت هر كيلو زيتون سياه (اسپانيايي)حدود 10 هزار تومان است و هر كيلو زيتون يوناني نيز با قيمتي حدود 000ر7 تومان به فروش مي رسد.»
    
منبع:سرمایه