بارها برای من پیش آمده که بحث های زیادی در این رابطه داشته باشم و در کلاس هم بار ها این سئوال را از من کرده اند که چرا بعضی از ماست ها کش میایند؟

امروز مطلبی در نشریه سلامت به قلم آقای دکتر  سيداميرمحمد مرتضويان  دیدم که قرارش میدم که تایید حرف ما هم هست.

از نظر ويژگي بافتي، دو نوع ماست «قالبي» و «ماست هم‌زده» وجود دارد.

در توليد ماست قالبي، مراحل ژل‌بندي و متعاقب آن سردکردن در ظروف بسته‏بندي انجام مي‏شود و بافت ماست، شکل ظرف را به خود مي‏گيرد؛ به‌طوري كه اگر بخواهيد با قاشق مقداري از آن را برداريد، توده‏اي ژل‌مانند وارد قاشق مي‏شود

ماست قالبي از نظر بافت‌شناختي، برخلاف ماست هم‌زده ساختار ژل‌مانند دارد اما در توليد ماست هم‌زده، ابتدا مراحل تخمير و همزني ژل در مخزن تخمير انجام و سپس وارد مرحله بسته‏بندي مي‌شود.

مهم‌ترين ويژگي ماست‏ قالبي، «سفتي» و ويژگي ماست هم‌زده «گرانروي» بافت آن است. به محصولاتي كه جريان نارواني دارند و به راحتي جريان پيدا نمي‌كنند، «گرانرو» مي‌گويند و برخلاف تصور عام، سفت يا شل‌بودن بافت ماست‌ الزاما به دليل غلظت آن نيست، زيرا ممكن است ماستي غلظت كمي داشته باشد اما ميزان «گرانروي» آن بالا باشد.

گرانرو بودن ماست به چند عامل بستگي دارد: فرايند توليد (بدون اينکه ماده خاصي به آن اضافه شود)، درصد چربي (عامل مهمي در گرانرو بودن ماست است)، درصد ماده خشک شيري، درصد و نوع استارترها يا ميکروب‏هاي به‏کار رفته در تهيه ماست و افزودن پايدارکننده (افزودني). بنابراين، گرانرو بودن بافت ماست الزاما به معناي افزودن ماده خاصي نيست و ممكن است بافت ماست در اثر فرايند توليد (درصد چربي و ماده خشك بالا) يا افزودن پايداركننده سفت شده باشد. پايداركننده‌‏ها (افزودني‌هاي صمغي) پروتئيني يا کربوهيدراتي هستند که اگر به ماست اضافه شوند، باعث سفت‏تر شدن آن مي‏شوند. البته اين مواد بايد براساس استاندارد ملي فقط به ماست‌هاي همزده، آن هم به مقدار مشخص، اضافه شوند. افزودني‌هاي صمغي كه به ماست اضافه مي‌شوند، کالري‏ ندارند و غلظتشان كم است، اما از آنجا که ماست با درصدهاي چربي مختلف در بازار موجود است، بيشتر ماست‏هاي موجود پرچربند (5/4 تا 5 درصد) و در واقع ماهيت چرب بودن طوري است كه بافت ماست سفت‌تر مي‌شود، در نتيجه کالري آن قطعا افزايش خواهد يافت.

البته ماستي خوب است که بدون استفاده از افزودني و با روش‏هاي ديگر در فرايند توليد بتوان آن را «گرانرو» کرد. علاوه بر اين، براساس استاندارد بهداشت موادغذايي، اگر پايداركننده به ماست افزوده شده باشد، بايد حتما روي بسته‏بندي آن قيد شود.