دانشمندان موفق شده اند با اصلاح ژنتیکی ۳۰۰ راس گاو شیرده با استفاده از ژنهای انسانی در شیر آنها همان خواص شیر انسان را ایجاد کنند.

شیر انسان حاوی مقادیر بالایی مواد مغذی اصلی است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی نوزادان و کاهش خطر عفونت در آنها کمک کند.

دانشمندانی که این تحقیق را انجام دادند، معتقدند شیر گاوهای اصلاح ژنتیکی شده می تواند جایگزین شیر انسان و نیز شیر خشک برای نوزدان باشد که اغلب بدیل بی کیفیت شیرمادر قلمداد می شود.

آنها امیدوارند فرآورده های لبنی اصلاح ژنتیکی شده گاوهای مشابه را بتوان در فروشگاه ها عرضه کرد.

این اقدام احتمالا مخالفت با محصولات اصلاح ژنتیکی شده را تشدید خواهد کرد. منقدان این فن آوری و گروههای حمایت از حیوانات واکنش خشمگینانه ای به این تحقیق داشته اند و سلامت شیر حیوانات اصلاح ژنتیکی شده و نیز تاثیر آن بر سلامت دام را زیر سوال برده اند.

اما پروفسور نیگ لی، مدیر این پروژه تحقیقاتی و رئیس آزمایشگاههای مهم دولتی برای فن آوری زراعی زیستی در دانشگاه کشاورزی چین، اصرار دارد که شیر اصلاح ژنتیکی شده از همان سلامت شیر گاوهای معمولی برخوردار است.

وی گفت، طی سه سال آینده تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام خواهد شد و ۱۰ سال یا بیشتر طول خواهد کشید تا این شیر غنی شده شبیه شیر انسان قابل مصرف شود.

چین هم اکنون سردمدار تحقیقات در زمینه غذاهای اصلاح ژنتیکی شده است و قوانین حاکم بر این فن آوری در این کشور سهل تر از قوانین حاکم در اروپا است.

غذاهای اصلاح ژنتیکی شده به یک موضوع بسیار جنجالی تبدیل شده است و هم اکنون فقط در صورتی در انگلیس و اروپا قابل فروشند که به لحاظ سلامت مورد آزمایش های وسیعی قرار گرفته باشند. واکنش مصرف کنندگان نیز به غذاهای اصلاح ژنتیکی شده بسیار منفی بوده است.

فعالان ادعا می کنند فن آوری اصلاح ژنتیک تهدیدی برای محیط زیست است چون امکان سرایت ژنهای گیاهان اصلاح ژنتیکی شده به طبیعت وحشی وجود دارد و درباره سلامت چنین غذاهایی نیز ابراز تردید می کنند



 

معمولاً یک گاو مقدار کافی بیکربنات سدیم (بافر) در بزاق خود تولید میکند تا سطح PH شکمبه خود را در حد مناسب حفظ کند ٬ اما جیره های پر انرژی دارای مواد خشبی اندک٬ که به گاوها در اوایل دوره شیر دهی تغذیه میشوند ٬ میتوانند سیستم بافر های طبیعی دام را بر هم زده و میزان اسید را در شبکه افزایش دهند .دانه های آسیاب شده و علوفه های خرد شده بسیار ریز نیز می توانند شکمبه اسیدی ایجاد کنند٬ در این شرایط چربی شیر کم شده و مصرف خوراک توسط گاو کاهش یافته در نتیجه میزان تولید شیر پایین می آید.افزودن بافر ها به این نوع از جیره ها عملکرد دام را افزایش می دهد. بافر ها بویژه در جیره هایی موثر هستند که علوفه غالب آن سیلاژ ذرت است . تاثیر این افزودنیها در گاوهایی که سیلاژ یونجه یا علوفه خشک زیادی می خورند کمتر است . بافر ها اسیدیته شکمبه را کاهش داده نسبت استات به پروپیونات را بالا برده و هضم فیبر را بهبود می بخشند ٬ این عمل باعث تولید چربی شیر بیشتری شده مصرف خوراک دام و بدنبال آن تولید شیر را بالا می برد . بافر های موجود ٬خوشخوراکی زیادی نداشته و باید آنها را تدریجاً به جیره اضافه کرد .

بیکربنات سدیم (جوش شیرین)

جوش شیرین یکی از انواع بافرهای تجارتی است که میتوان آن را بر روی علوفه ریخت یا با اجزاء مختلف جیره و کنسانتره مخلوط نمود .

S-CARB

این بافر نام تجاری برای سزکوئی کربنات سدیم است مخلوطی از بیکربنات سدیم و کربنات سدیم است .

بافر های فوق الذکر را می توان به میزان100 تا 225 گرم به ازاء هر راس گاو در روز تغذیه کرد .

مآخذ : مجله برآیند ش
منبع:˙·▪●وبلاگ تخصصی علوم دام●▪·